Federale ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Justitie en de Vlaamse minister van Onderwijs sluiten een overeenkomst met de onderwijsinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap voor nieuwe TSO opleiding 'Defensie en Veiligheid'

 

Vanaf het schooljaar 2021-‘22 kunnen leerlingen in de derde graad TSO een nieuwe opleiding ‘Defensie en Veiligheid’ volgen. Dat hebben de Vlaamse ministers van Onderwijs en Werk, de federale ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Justitie en de vertegenwoordigers van de onderwijsverstrekkers beslist, meldt minister Ben Weyts. De nieuwe opleiding zal aangeboden worden in een beperkt aantal secundaire scholen, die daarvoor toestemming hebben gekregen van de Vlaamse regering.

Met deze nieuwe optie Defensie en Veiligheid kunnen de leerlingen zich gedurende twee jaar informeren over en voorbereiden op een beroep in de veiligheidssector. Het programma heeft een dubbel doel: een voorbereiding op de arbeidsmarkt en op het hoger onderwijs. Voor defensie biedt de optie Defensie en Veiligheid de kans om de band met de natie te versterken. Ze moet leerlingen immers toeleiden naar een job bij defensie, in de bewakingssector, bij de brandweer, in de gevangenissen of bij de politie. "Het wordt immers steeds moeilijker om gemotiveerde kandidaten te vinden voor de vierduizend vacatures die elk jaar worden aangeboden in die sectoren," meldt Weyts.

Totnogtoe bestonden alleen opleidingen zoals ‘Veiligheidsberoepen’ (een specialisatiejaar in het beroepsonderwijs) en ‘Integrale Veiligheid’ (Se-n-Se-opleiding in het technisch onderwijs), die jongeren kunnen volgen nadat ze eerst zes jaar secundair onderwijs vervolledigd hebben.

De eerste leerlingen moeten op 1 september volgend jaar kunnen starten aan de nieuwe opleiding. Het komende jaar zullen deskundigen zorgen voor de inhoudelijke invulling.

Gelijkaardige carriere berichten

ellis.security heeft waardevolle partners

ellis.security ondersteunt