Jonas Van der Borght is 27 jaar en studeerde in het jaar 2015 af in de richting Integrale Veiligheid. Met dit gesprek gunt hij ons een blik in het leven van een cipier, een job die hij met veel passie uitoefent.

 

Dag Jonas. Waarom koos je voor een job in de veiligheidssector?

Deze sector heeft mij altijd geboeid eigenlijk. Mijn vader werkte al in deze sector. En mijn neef heeft de opleiding Integrale Veiligheid gevolgd het schooljaar vóór mij en zo ben ik in deze richting terecht gekomen. Nadien ben ik dan aan de slag gegaan bij Securitas Aviation.

Nadien maakte je de overstap naar penitentiair bewakingsassistent. Wat houdt dit beroep concreet in?

Op dit moment ben ik inderdaad werkzaam als penitentiair bewakingsassistent of kortweg cipier in de gevangenis te Oudenaarde. Een job als penitentiair bewakingsassistent vraagt veel verantwoordelijkheidszin. Je zorgt voor een veilige omgeving waarin toch een menselijke sfeer hangt. Dit binnen de reglementaire bepalingen eigen aan de job en toont respect voor iedereen in je werkomgeving: gedetineerden, collega’s en de directie. Je gelooft in een zinvolle detentie waarin de focus op herstel en reïntegratie ligt.
Een groot deel van de job bestaat uit het toezien op de veiligheid. Een aantal voorbeelden: je voert fysieke controles uit, bijvoorbeeld door het fouilleren van personen. Je controleert de de toegang en de aanwezigheid van personen, bijvoorbeeld bij de verplaatsingen van gedetineerden, medewerkers en bezoekers. Je begeleidt en observeert ook gedetineerden, zowel alleen als in groep. Bijvoorbeeld in de werkplaatsen of wanneer ze bezoek ontvangen. Je voert bewakingsopdrachten uit op een sectie. En af en toe moet je natuurlijk ook incidenten melden. Of andere informatie die relevant is voor de directie.
Daarnaast zorg je ook voor een goede organisatie van het dagelijkse leven binnen de gevangenis. Je bedeelt de maaltijden met oog voor hygiëne natuurlijk. Je reguleert het telefoongebruik en de briefwisseling, je beantwoordt vragen van gedetineerden. Een zeer gevarieerde job.

Hoe ziet jouw dagindeling eruit?

Er wordt in continudienst gewerkt: dit wil zeggen ochtenddienst, namiddag- of nachtdiensten en op zon- en feestdagen. De dag start om 6.10 uur met het appel. Dit is de telling van de gedetineerden. Het appel vindt plaats op verschillende vastgelegde tijdstippen per dag. Tijdens het appel mogen er geen bewegingen plaatsvinden. Om 6.30 uur wordt de koffie bedeeld samen met de sectiediender. Vervolgens worden om 7.45 uur de deuren geopend van de gedetineerden die werken. Nadat zij naar het werkhuis zijn vertrokken, kunnen de andere gedetineerden douchen. Tussen 9.00 uur en 17.00 uur kunnen gedetineerden geroepen worden door de interne diensten (psychosociale dienst, justitieel welzijnswerk, vdab, directie, griffie,…). Om 11.30 uur wordt iedereen terug op cel verwacht. Om 11.45 uur starten we met de bedeling van het middagmaal. Rond 12.30 uur begint het eerste bezoekuur, dus moeten we gedetineerden begeleiden van en naar de bezoekzaal. Om 13.00 uur worden de werkhuizen terug opgestart en om 14.00 uur vindt de shiftwissel plaats. Om 15.45 uur worden de deuren geopend voor de gedetineerden die naar de wandeling wensen te gaan. Zij worden door ons begeleid van en naar de wandeling. Op de wandeling wordt ook toezicht gehouden. De wandeling duurt tot 17.45 uur. Om 18.00 uur gaan we rond met het avondmaal. Nadien kunnen de werkers nog een douche nemen. Om 20.30 uur gaan we over tot een collectieve sluiting. Dit betekent dat er geen celdeuren meer opengaan tot 6.30 uur, tenzij in uiterste noodgevallen. Om 21.45 uur begint de nachtshift waar op bepaalde tijdstippen controlerondes gebeuren.

Ben je tevreden met je huidige job?

Ja, ik doe mijn job heel graag. Wat ook nodig is, want anders houd je een job als deze niet lang vol denk ik.

Wat is volgens jou de grote troef van de richting Integrale Veiligheid?

Integrale veiligheid heeft als grootste troef dat je alle takken van de veiligheidssector leert kennen. Zo krijg je overal een beeld van en kan je zelf de keuze maken welk beroep je het meest bevalt.

Wat is je leukste herinnering aan jouw schooljaar?

Omdat in mijn schooljaar het terreurniveau verhoogd was, zijn heel veel van onze “uitstappen” geannuleerd. Dit was wel jammer omdat we veel dingen niet hebben kunnen ontdekken. Laat ons dan maar gaan voor de GWP in Nieuwpoort.

Welke boodschap zou je de huidige en toekomstige leerlingen willen meegeven?

Maak gebruik van de uitstappen om de verschillende jobs te leren kennen. Het aanbod is heel ruim, wat de sector ook zo interessant maakt. Ga de richting uit die je wil uitgaan en laat je daarin door niemand beïnvloeden. Het belangrijkste aan een toekomstige job is dat je ze graag doet. Anders houd je ze toch nooit lang vol. Het is zoveel leuker om te gaan werken als je plezier hebt in wat je doet.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik ben nu 3 jaar aan het werk in de gevangenis van Oudenaarde. Ik kan vanaf nu deelnemen aan het examen voor penitentiair bewakingsassistent ploegchef. Wanneer er zo eentje komt, zal ik hier zeker aan deelnemen om zo een trapje omhoog te gaan. De kans is groot dat ik dan zal moeten muteren naar een andere gevangenis, om mijn benoeming op te nemen, maar dat neem ik er graag bij. Het kan nooit kwaad om eens nieuwe lucht op de snuiven.

Welke meerwaarde biedt de opleiding in functie van een latere opleiding/job?

De stages die gedaan worden bereiden je voor op de ‘echte’ job. Je hebt misschien niet de verantwoordelijkheden van een echte bewakingsagent, maar je krijgt wel taken die inzetten op de attitudes die je nodig hebt in de wereld van de veiligheid later. Dit is dus een goede voorbereiding op het werkveld. Bij bezoeken aan de gevangenis zal je ook merken dat je gewoon het werk zal volgen van ons als cipier en dus een heel goed beeld zal krijgen van hetgeen van jou verwacht wordt als je later zou beslissen om deze job uit te oefenen.

 

 

Gelijkaardige carriere berichten

ellis.security heeft waardevolle partners

ellis.security ondersteunt